Falcon Acoustics LS3/5a (Occasion 2018)

Falcon Acoustics LS3/5a occasion bij Lexicom MultiMedia

Wie de historie van de BBC luidsprekerontwerpen kent weet zonder enige twijfel wat een LS3/5a is. De kleine door de BBC in de jaren ’70 ontworpen monitor luidspreker met een haast legendarische status. Voor het gesloten systeem worden op eBay en andere sites de meest opzienbarende bedragen geboden, waarbij de staat van de luidsprekers soms erbarmelijk slecht is geworden in de loop der jaren. Fabrikanten als Rogers, RAM, Spendor, Harbeth, Sterling, Audiomaster en zelfs KEF mochten in licentie de LS3/5a vervaardigen, zolang elke LS3/5a exact voldeed aan de specificaties van de BBC.

Falcon Acoustics heeft voor alle LS3/5a luidsprekers de FL6/23 wisselfilters geleverd aan de makers. Het is daarom niet vreemd dat juist Falcon Acoustics de handschoen heeft opgepakt en vanaf 2017 weer de LS3/5a maakt zoals hij bedoeld was in 1976. Daartoe is Falcon Acoustics een samenwerking aangegaan met Malcolm Jones, de man die voor KEF de B110 midrange en de T27 tweeter ontwierp. Samen met Jerry Bloomfield, eigenaar van Falcon Acoustics, hebben zij samen de patenten opgekocht van de KEF units en het recht van BBC verworven de LS3/5a volgens de originele specificaties te gaan vervaardigen. De LS3/5a behuizing, de filters en de units worden met de hand gemaakt in Oxford UK.

Het is niet alleen bij de vervaardiging van de units gebleven, punt voor punt, detail voor detail is de Falcon Acoustics LS3/5a herboren zoals hij in 1976 werd gespecificeerd, in de 15 Ohm versie en niet zoals later als 11 Ohm speaker met afwijkende woofers of zoals andere merken een gooi doen naar het origineel, maar dan in een andere behuizing, met andere units (niet eens KEF) en andere filters. Zo is door Falcon Acoustics ook het originele Tygan luidsprekerdoek toegepast, waarvan na een zoektocht in Denemarken een flinke voorraad werd gevonden. Het enige afwijkende punt zijn de hightech luidsprekerklemmen die zelfs door verstokte Japanse LS3/5a verzamelaars zijn aanvaard.

Wij zijn bijzonder in onze nopjes met een occasion paar in mint conditie, oorspronkelijk door een klant aangekocht in 2018. Uitgevoerd in het luxe Burr Walnut fineer is het paar beschikbaar voor € 2.300,-.

Binnenkort komen ook de Custom Design SQ404 stands beschikbaar die optimaal werken onder de Falcon Acoustics LS3/5a en exact de juiste afmetingen hebben. Daarnaast verwachten wij een paar Townshend Maximum Supertweeters die de ruimtelijkheid van de LS3/5a een turbo boost geven.

Specificaties:

  • Gesloten 2-weg systeem
  • Frequentiebereik: 70Hz – 20kHz ± 3dB
  • Rendement: 83dB voor 2.83V © 1m
  • Impedantie: 15 ohm
  • Woofer: 138mm Falcon Acoustics B110
  • Tweeter: 19mm Falcon Acoustics T27
    Wisselfrequentie: 3Khz.
  • Afmetingen: 305mm hoog x 190mm breed x 165mm diep
  • Gewicht: 5,35 kg per stuk
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.