Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker is de winnaar van de groepstest bij HiFi News

HiFi News heeft vijf geïntegreerde versterkers getest

Het gerenommeerde Britse tijdschrift HiFi News heeft een groepstest met vijf geïntegreerde versterkers gehouden. De testers waren met name zeer te spreken over de Exposure 3010S2, die tot winnaar van de test werd gekroond.

Enkele vertaalde citaten uit de test:
Gelijk vanaf de start bleek de Exposure zeer indrukwekkend te presteren en bood hij een uitgebalanceerde tonaliteit. […] Behalve de aantrekkelijke evenwichtige balans had hij ook een groot hart en veel kracht; het stereobeeld was ruimtelijk en de versterker had een enorme hoeveelheid vermogen ter beschikking, dat hij met gemak leverde. […] Maar het ging niet alleen om grootte, want de 3010S2 leverde ook verfijning en details in grote hoeveelheden. […] De muziek vloeide met een natuurlijk gemak, dat de meeste anderen [in deze test, red.] ontbeerden. […] Deze versterker heeft inderdaad geen enkel zwak punt – en is in de meeste opzichten juist erg goed. Dit zorgt voor een zeer bevredigende manier van muziek weergeven, veel meer nog dan de prijs doet vermoeden.

Kortom: Wie een Exposure 3010S2 koopt, krijgt enorm veel waar voor z’n geld!

De genoemde ingebouwde phonovoorversterker voor MM- en MC-elementen, die de geteste de Exposure 3010S2 aan boord had, is als optie leverbaar en dus niet standaard aanwezig. Voor vinyl-fans maakt deze optie de Exposure 3010S2 nòg interessanter, want geen van de andere testkandidaten kan zo’n goede (en betaalbare!) phonovoorversterker-optie leveren.

Ook in het “Lab Report“, het technische kader bij de test, staat een belangwekkende opmerking. Naast alle meetwaarden, die deels slechts betrekking hebben op het geteste exemplaar, wordt vastgesteld dat de 3010S2 meer vermogen levert dan officieel wordt opgegeven en dat de versterker mede dankzij dit ruimschoots aanwezige vermogen ook “lastige” luidsprekers met gemak kan aansturen.

In het “Group Test Verdict“, het uiteindelijke oordeel over de geteste versterkers, wordt de Exposure 3010S2 tot winnaar van de test uitgeroepen.

De conclusie met betrekking tot de Exposure 3010S2:
En dus is de Exposure 3010S2 de kampioen van deze maand. Dit is een versterker die geen van de zwakke punten van de lager geklasseerde versterkers heeft en die bovendien een speciale eigen charme heeft. Ruimhartig, krachtig en groots; alle soorten muziek krijgen optimaal de ruimte door de Exposure.
Hij kan goed communiceren in hifi-termen (klankbereik, diepte-perspectief, details, dynamiek, etc.) en combineert dit alles tot een coherent geheel.
[…] [De 3010 S2] is nèt een fractie aan de warme kant van neutraal, maar wijkt nooit ver genoeg af om een eigen stempel op de muziek te drukken. Als zodanig klinkt hij geweldig met een grote variëteit aan muziek en ook zal de Exposure goed te combineren zijn met een breed scala aan luidsprekers.

Deze test sluit helemaal aan bij de ervaringen, die Lexicom MultiMedia heeft opgedaan met deze prachtige versterker. Uiteraard is de keuze van luidsprekers geheel afhankelijk van uw eigen smaak, maar wij vinden met name de Audiovector Si3 Super, de B&W CM10 en de Dynaudio Focus 260 luidsprekers, die uitstekend combineren met de 3010S2. Uiteraard staan alle genoemde kandidaten (en nog veel meer!) demonstratieklaar in de winkel van Lexicom MultiMedia. Kom luisteren en overtuig u van de kwaliteiten van deze combinaties!

Klik hier om de recensie te lezen, die wij hebben laten opstellen over de Exposure 3010S2 geïntegreerde versterker, 3010S2 eindversterker, 3010S2 CD-speler en 2010S2 DAC. Een interessante luistertest die tevens de unieke combinatiemogelijkheden van Exposure nader belicht.

Naim Nait XS 2
Een andere kandidaat in deze test, die op plaats twee terechtkwam, was de Naim Nait XS 2. Ook deze versterker is een goed bekende van Naim-dealer Lexicom MultiMedia. Des te meer verbaasde het ons, dat de testers van HiFi News een aantal kritische opmerkingen over deze versterker maakten, die wij niet herkennen. Onze ervaringen met deze versterker zijn uitstekend, dus wellicht is hier iets anders aan de hand.

Een aantal citaten uit de conclusie:
“[…] In zeer veel opzichten is hij excellent. Om te beginnen zijn de styling en de bouwkwaliteit onbetwistbaar indrukwekkend voor een product in deze prijsklasse – hij lijkt eerder op een stukje High End dat kleiner is gemaakt dan op andersom.
Ten tweede is de klank kenmerkend en in veel opzichten prachtig. Het geluidsbeeld is adembenemend breed en het stereobeeld wordt daarin zeer accuraat weergegeven. Hij heeft een bijzonder gedetailleerde en dynamische weergave die de muzikale prestaties consequent met echt enthousiasme voortstuwt.
Toch lijkt de Naim merkwaardig genoeg niet in staat om alles zo goed te laten samenkomen als de Rega en de Exposure. De Nait kan ook een beetje schel klinken met scherper klinkende luidsprekers, dus zorgvuldig luisteren is noodzakelijk om tot een goed samenwerkende combinatie te komen.

Met name de laatste zinnen verbazen ons. Een Naim die schel klinkt? Op grond van onze persoonlijke (ruime) ervaring met Naim vermoeden wij dat het test-exemplaar (a) niet goed was ingespeeld of (b) onder een exemplarische productiefout leed.

En de zinsnede “zorgvuldig luisteren is noodzakelijk om tot een goed samenwerkende combinatie te komen.” lijkt op het intrappen van een open deur. Zorgvuldig luisteren is ALTIJD noodzakelijk, want wie een willekeurige versterker, willekeurige luidsprekers en willekeurige bekabeling combineert zonder eerst goed te luisteren, loopt een groot risico dat de set niet “matcht”.

Daarom komt de echte muziekliefhebber naar Lexicom MultiMedia, omdat daar alles demonstratieklaar in de winkel staat en in een echte luisterruimte beluisterd kan worden. Wij adviseren u graag bij het samenstellen van uw audioset en demonstreren u graag de verschillen tussen diverse combinaties.

Bij ons kunt u zelf de vergelijking maken, welke versterker u het meest aanspreekt: de Exposure 3010S2 of de Naim Nait XS 2. Ook kunt u bij ons uit een ruim assortiment luidsprekers en bekabeling kiezen om tot een optimaal klinkende combinatie te komen. U bent van harte welkom; de koffie staat klaar!