Dynaudio Contour i-series luidsprekers

Dynaudio introduceert nieuwe Contour i-series luidsprekers

“Het resultaat mag er zijn, zo kreeg de Contour 20i monitor van Hifi.nl als eerste een 5-sterren beoordeling mee, de hoogst haarbare lof!”

Vier jaar na de introductie van de oorspronkelijke Dynaudio Contour serie brengt het Deense merk de “i” versies uit, “improved” met ervaring en techniek opgedaan tijdens het ontwerpen van de Confidence modellen en met gebruikmaking van het voor de luidsprekerwereld unieke Jupiter meetsysteem.

Dynaudio heeft werk gemaakt van Contour i-series door de luidspreker vooral aan de binnenzijde sterk te verbeteren. Hoewel onzichtbaar is de Esotar 2 tweeter naar een hoger plan gebracht door achter de zichtbare softdome een Hexis dome te plaatsen in een vergrote dempingskamer, waarmee de luchtstroom achter de tweeter gelijkmatiger wordt verdeeld en zo vervorming af neemt. Voor het nog verder verbeteren van de luchtstroom zijn zelfs de hoeken van de magneet afgerond.

De woofers hebben nog altijd de MSP conus van Dynaudio, een in eigen beheer ontwikkeld materiaal dat stijfheid combineert met een lage eigen massa. De verbetering in de woofers betreft de toepassing van een Nomex spider waarmee de woofer intern wordt gecentreerd. Elke spider “remt” de woofer als ongewenst bijverschijnsel. Dynaudio maakt de Nomex spider luchtdoorlatend en tegelijk sterk, het door kunnen laten van lucht vermindert de remmende werking. Tegelijk is Nomex een sterk en licht materiaal dat gemakkelijk beweegt in de gewenste richting, vormvast is om de woofer perfect te centreren.

De Contour 60i heeft volledig nieuwe woofers met een krachtiger magneetsysteem, een nieuw ontwerp van de spreekspoel en een glasvezel spreekspoelhouder, zoals ook toegepast in de Confidence-serie en de Sub 6 subwoofer. Dit zorgt voor een strakkere basweergave, ook op hoge volumes. De middentoner van de 60i is ongewijzigd, maar is wel geplaatst in een nieuw ontworpen, resonantie-dempende behuizing zoals die ook in het vlaggenschip van de Dynaudio Pro-series – de Core-series – gebruikt wordt.

In de behuizing van de Dynaudio Contour i-series is de demping anders dan in het oorspronkelijke model, zijn verstevigingen anders gepositioneerd en is het wisselfilter vervangen door een model dat met de Jupiter meetmethode is geoptimaliseerd. Door de nieuwe opbouw van het filter is een impedantiecorrectie niet langer nodig. Zaken die rechtstreeks te maken hebben met het verminderen van resonanties, het naar voren brengen van microdetails en een beter afstraalgedrag.

Het wisselfilter van de Contour 60i is vanwege de nieuwe woofers en de Esotar 2i tweeter volledig nieuw ontworpen. Zo is de frequentiecurve rond 300Hz nu vlakker, waardoor een betere midden-weergave is bereikt met een eenvoudiger wisselfilter.

De luidspreker units zijn opgehangen in een met elastomeer ontkoppeld aluminium paneel dat diep in de behuizing steekt. Het zwarte paneel is op verzoek eveneens af fabriek leverbaar in een natuurlijke aluminium kleur.

Uiterlijk is de Dynaudio Contour i-serie te herkennen aan de diepe kleur van het walnoot fineer met een open structuur voor een natuurlijke uitstraling, aan hoogglans zwart dat is afgewerkt met blanke lak of aan de grijze eiken kleurstelling, even eens afgewerkt met hoogglans transparante lak. Was de afwerking van de Contour al fraai, de Contour “i” brengt perfectie in de huiskamer.

In de Contour “i” is leverbaar als de 20i monitor, de 30i kleine vloerstaander, de 3-weg 60i vloerstaander en de 25i center luidspreker. Als eerste model heeft Lexicom MultiMedia de 20i in hoogglans zwart speelklaar in de winkel staan, die vanwege de Corona maatregelen voorlopig alleen op afspraak te beluisteren is.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.