De NightHawk: Een innovatieve nieuwe hoofdtelefoon van topkwaliteit, gebouwd door AudioQuest

De AudioQuest NightHawk: meer dan “de zoveelste hoofdtelefoon”!

Het in 1980 opgerichte Amerikaanse bedrijf AudioQuest (Irvine, Californië, USA) is bij de meeste mensen bekend van de uitstekende audiokabels in alle soorten, maten en prijsklassen. Vele nieuwe technologieën, die tot overduidelijke klankverbeteringen hebben geleid, zijn door AudioQuest ontwikkeld. De nieuwsgierigheid naar verbetermogelijkheden en de wil om nieuwe technologieën te ontwikkelen betreft niet alleen het enorme assortiment audiokabels, want AudioQuest was ook de eerste die een uitermate compacte USB-DAC ontwikkelde: de DragonFly. Zo compact als een USB-stick, maar voorzien van de mooiste componenten. Nog steeds is voor veel kenners de DragonFly de maatstaf op het gebied van compacte USB-DACs.

En nu komt AudioQuest met een hoofdtelefoon. Dat is begrijpelijk, want de laatste jaren is de hoofdtelefoon een “groeisector” en veel audiofabrikanten willen op de één of andere manier een graantje meepikken. Maar AudioQuest komt niet met “de zoveelste hoofdtelefoon”. De NightHawk is een serieuze hoofdtelefoon in het betere segment. En zoals het AudioQuest betaamt, zit ook de NightHawk vol nieuwe technologie. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: de NightHawk is op de CES 2015 uitgeroepen tot “Best of Innovation Winner” op het gebied van Eco-Design en Duurzame Technologie. Ook kreeg de NightHawk een eervolle vermelding in de categorie Hoofdtelefoons.

Liquid Wood
Vloeibaar hout? Ja. AudioQuest heeft een zeer ergonomische oorschelp ontwikkeld, die de vorm van het menselijk oor volgt. Deze oorschelp bestaat uit een revolutionair nieuw materiaal. Liquid Wood bestaat uit een combinatie van hout- en plantenvezels. Dat mengsel wordt verhit, vloeibaar gemaakt en net zo lang bewerkt tot het met de spuitgiet-techniek in een mal kan worden gespoten. De akoestische eigenschappen van dit materiaal zijn veel beter (in vergelijking met kunststof). Comfortabel, mooi, duurzaam.

Ergonomie
Naast de ergonomische oorschelpen dragen ook de oorkussens bij aan het draagcomfort. Deze zijn aan de achterzijde iets dikker, waardoor de oorschelp beter aansluit, prettiger zit en de weergave natuurlijker is. Ook de hoofdband is zeer comfortabel, mede omdat de beugel niet in de hoofdband zit. Het unieke ophangings-systeem, waarmee de oorschelpen aan de beugel zijn bevestigd, maakt het mogelijk om de stand van de oorschelp exact aan de vorm van uw hoofd aan te passen. Hier is zelfs patent op aangevraagd.

Biocellulose conus
Veel hoofdtelefoons gebruiken membranen van Mylar, een lichte, goedkope en technologisch uitgerijpte kunststof. Maar er zitten ook nadelen aan: het is kwetsbaar en zorgt bovendien voor vervorming tussen 6 en 10 kHz. Dit veroorzaakt luister-moeheid. AudioQuest heeft een 50mm driver ontwikkeld, die er uit ziet als een miniatuur-luidsprekertje en die is voorzien van een conus van biocellulose. Dit materiaal is niet nieuw, maar omdat het vrij prijzig is, wordt het niet vaak gebruikt. Het voordeel is, dat deze conus erg stijf is en uitstekende dempende eigenschappen bezit, waardoor hij natuurlijker, nauwkeuriger en prettiger klinkt dan Mylar.
De conus is opgehangen in een flexibele rolrand van rubber en wordt aangedreven door de gepatenteerde Split-Gap Motor, die zorgt voor een groot frequentiebereik en een ruimtelijke, gedetailleerde en natuurlijke weergave.

3D-Printing Technology
De NightHawk is een half-open ontwerp. De kleine grilles op de oorschelpen zijn ontworpen met de structuur van de vleugels van een vlinder als voorbeeld. Het leverde een patroon op, dat alleen met een geavanceerde 3D-printer kan worden gemaakt. De gebruikte productiemethode heet “Selective Laser Sintering” en zorgt voor een grille die als een uitstekende diffusor werkt en op die manier een bijdrage levert aan het terugdringen van resonanties die voor vervorming zorgen.

De aansluitkabel
AudioQuest heeft een speciale aansluitkabel gemaakt voor deze bijzondere hoofdtelefoon, waarin bekende en nieuwe elementen zijn gebruikt. De Solid Perfect-Surface Copper+ geleiders van zeer zuiver koper zijn bekend van andere AudioQuest-kabels. Deze geleiders zijn voorzien van een isolatie uit geschuimd poyethyleen en de kabel is voorzien van het Carbon-Based Noise-Dissipation System om resonanties en vibraties ten gevolge van bewegingen niet in de weergave te laten doordringen. De aansluitingen (en de 3,5 → 6,3 mm adaptor) zijn van verzilverd koper. De kabel is voorzien van een zachte buitenmantel van gevlochten nylon.

Uit voorraad leverbaar
De AudioQuest NightHawk straalt kwaliteit en klasse uit. Lexicom MultiMedia kan deze nieuwe hoofdtelefoon uit voorraad leveren. Maar: de voorraad is niet onbeperkt, dus…

Bestellen?
Bestel direct in onze webshop. Klik hier om te bestellen.