De nieuwe Bowers & Wilkins 800-serie bij Lexicom MultiMedia (vanaf eind september 2015)

Een icoon in audioland, de B&W 800 Series Diamond, is geheel vernieuwd en gaat “D3” heten

De 800-serie, die in diverse gedaantes inmiddels ruim 40 jaar het topmodel vormt van de Britse luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins, is geheel vernieuwd.

De 800-serie vertegenwoordigde altijd de nieuwste stand van de technologie en dat is met deze jongste generatie niet anders. B&W heeft ook nu weer jaren besteed aan onderzoek, ontwikkeling en vooral luisteren. En dat heeft een reeks technologische vernieuwingen opgeleverd die allemaal tot doel hebben, de luisteraar een zo natuurgetrouw mogelijke muziekbeleving te kunnen bieden. Bijna elk aspect van de 800-serie is onderzocht en getest op mogelijke verbeter-punten. Het gevolg van dit proces is een totaal nieuw ontwikkelde luidspreker. Het materiaal van de drivers, het ontwerp van de kast, de positie van de schroefbevestigingen, echt alles is onder een vergrootglas gelegd. Daarom is deze nieuwe 800-serie niet “slechts” een upgrade, maar een totaal nieuwe luidsprekerserie.

Diamond tweeter in nieuwe behuizing
De diamanten dome van de beroemde Diamond-tweeter is één van de weinige onderdelen, die zijn overgenomen van de vorige serie. Maar de behuizing van de tweeter is compleet nieuw. In plaats van de holle behuizing met Nautilus-buis heeft de tweeter nu een behuizing van massief aluminium gekregen. De kwetsbare (en kostbare) dome van de tweeter wordt nu beschermd door een nieuwe, akoestisch transparantere grille wordt beschermd. Natuurlijk is de zeer effectieve Nautilus-buis gehandhaafd, want dat heeft zijn waarde inmiddels ruimschoots bewezen. Door een zeer efficiënte ontkoppeling op basis van gel wordt de tweeter optimaal ontkoppeld van de rest van de behuizing.

Continuum middentoner in Turbinekop
De overbekende gele geweven Kevlar FST middentoner is jarenlang beeldbepalend geweest voor de 800-serie. Maar nu introduceert B&W de opvolger: de Continuum conus. Ook deze conus is geweven, maar is opgebouwd uit geheel nieuwe composietmaterialen. Het grote voordeel is een zeer voorspelbaar (en dus controleerbaar) gedrag in het hele frequentiebereik. Geen abrupte overgangen meer aan de grenzen van het bereik, maar een evenwichtige, open en neutrale weergave. Het FST-principe wordt ook hier toegepast: geen rolrand, maar een gefixeerde conusrand. De Marlan bol, die lange tijd de vaste woning van de middentoner was, heeft ook het veld moeten ruimen. De nieuwe behuizing is door B&W “Turbinekop” gedoopt en is uit één massief stuk aluminium vervaardigd. Aan de binnenzijde is deze Turbinekop extra verstijfd met radiale ribben. Doordat deze nieuwe “bol” slanker is dan de oude Marlan bol, kon tevens het afstraalgedrag worden verbeterd, wat een fraaier stereobeeld tot gevolg heeft.

Woofer met Aerofoil-conus
Een Aerofoil is eigenlijk een draagvleugel. En als u naar bijvoorbeeld vliegtuigvleugels kijkt, ziet u een bepaald profiel en u ziet dat de dikte niet overal hetzelfde is. Door gebruik te maken van geavanceerde computer-ontwerptechnieken is B&W er in geslaagd om de conus van de woofer een optimale vorm te geven. Dikker waar extra stijfheid gewenst is, dunner waar het kan. Hoerdoor gedraagt de conus zich meer als de zuiger in een automotor, die exact recht op en neer gaat. Doordat ook de woofer exacter heen en weer gaat, ontstaat een exactere, meer gecontroleerde en meer natuurgetrouwe basweergave.

Reverse Wrap
De behuizing van de 800-serie was de afgelopen generaties rond van achteren en recht van voren. Dat is nu omgedraaid. De ronding heeft nog steeds het voordeel, dat ongewenste reflecties en staande golven vrijwel geen kans krijgen, maar door de ronding nu aan de voorzijde te plaatsen wordt de weergave vlak naast de drivers minder beïnvloed door reflecties. Dus: minder kleuring. De kast bestaat nog steeds uit meerdere lagen hout, die in een mal samen in de gewenste vorm worden geperst. Door het reduceren van naden en harde randen is de kast ook nog eens stijver. De achterzijde wordt afgesloten door een flinke aluminium plaat.

Matrix-verstevigingen
Sinds jaar en dag is de unieke Matrix-verstevigingsstruktuur een kenmerk van de B&W 800-serie. Deze unieke B&W-uitvinding zorgt voor een uitstekende resonantie-onderdrukking en een zeer stijve kast. Maar ook aan het Matrix-systeem zijn verbeteringen aangebracht: de Matrix bestaat nu uit meerlaags hout, dat op kritische plaatsen is versterkt met metalen elementen. Hierdoor is de stevigste luidsprekerbehuizing in de geschiedenis van B&W ontstaan. Ook bij deze herberekening van de Matrix-struktuur was de computer onmisbaar.

Luidsprekervoet
Een stevige voet is letterlijk het fundament onder een luidspreker. De voet is verantwoordelijk voor de stabiliteit en mag dus niet te licht zijn. B&W heeft het rigoureus aangepakt en dus wordt de voet gemaakt uit één stuk aluminium van 35 kilo. Hierdoor komt het zwaartepunt van de luidspreker lager te liggen en dat is ook wel nodig, gezien het gewicht van de Turbinekop. In de voet zijn zowel zwenkwieltjes als spikes ingebouwd. Dus het is niet meer nodig om de luidspreker op z’n zijkant te leggen om de spikes te monteren, want ze kunnen met een tandwiel worden uitgedraaid.

Technische specificaties
Zodra meer specificaties per luidspreker beschikbaar zijn, zullen wij die zo spoedig mogelijk op onze website publiceren. Dus muziekliefhebbers: houd deze website in de gaten!

Leverbaarheid en prijzen
Alle modellen zijn inmiddels leverbaar, behalve het topmodel, de 800 D3. Dit model wordt geïntroduceerd op onze show op zaterdag 2 juli 2016.
Tot nu toe zijn de volgende prijzen bekend:
800 D3 vloerstaande luidspreker: € 15.000,– per stuk;
802 D3 vloerstaande luidspreker: € 11.000,– per stuk;
803 D3 vloerstaande luidspreker: € 8.500,– per stuk;
804 D3 vloerstaande luidspreker: € 4.500,– per stuk;
805 D3 monitorluidspreker: € 3.000,– per stuk;
HTM1 D3 centerluidspreker: € 6.000,– per stuk;
HTM2 D3 centerluidspreker: € 4.000,– per stuk.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.