De beste cd-spelers

Een zoektocht naar de beste cd-spelers in een bepaalde prijsklasse.

Cd-spelers zijn er in alle soorten en maten, maar wat is nu de beste keuze? Veel mensen denken het beste een DVD speler te kopen omdat deze ook gewoon cd’s kan afspelen. Een DVD-speler kan inderdaad cd’s afspelen, maar doet dit nooit zo goed als een cd-speler. Het geluid wordt vaak als schel en vlak ervaren bij de standaard DVD-spelers. De betere Oppo en Pioneer spelers deden dit dan nog behoorlijk goed, maar ook daar won de dedicated cd-speler het ook van. Bij de aanschaf van audiocomponenten hoef je je maar een ding af te vragen en dat is ” Wanneer vind ik het goed genoeg?”.

Loopwerk en DAC
Goed presterende cd-spelers beginnen in prijs meestal van vanaf zo’n € 600,- Een cd-speler bestaat simpel gezegd uit een cd-loopwerk en een Digitaal Analoog Converter (DAC). De DAC zet de digitale informatie om naar analoog en dat is dan de begrijpelijke taal voor versterkers en luidsprekers. De DAC-techniek heeft de laatste 10 jaar duidelijk niet stil gestaan, dus huidige DAC’s presteren beter dan DAC’s van vele jaren geleden. Heb je dus al een wat oudere versterker met ingebouwde DAC, dan kun je dus beter de DAC gebruiken die in de nieuwe cd-speler zit.

Digitale uitgang of niet
Als een cd-speler een digitale uitgang heeft is deze aan te sluiten op een externe DAC. Als die DAC dan beter is dan de ingebouwde DAC, dan krijg je dus weer een kwaliteitsverbetering. Heb je 10 jaar geleden een zeer goede cd-speler gekocht dan is het loopwerk vaak nog in prima staat. De ingebouwde DAC is wel verouderd, maar is dan nu te upgraden met een betere DAC. Met een digitale uitgang ben je dus meer toekomstbestendig.

Alleen een loopwerk
Als je wel een goede versterker hebt met een recente dac of een losse moderne dac, dan kun je ook een cd-loopwerk overwegen. Dat is een cd-speler zonder dac, dus je betaalt dan niet dubbel voor een DAC. Goede betaalbare voorbeelden hiervan zijn de Cambridge CXC en de Roksan Attessa. Ze hebben een hoge prijs/kwaliteitsverhouding omdat je niet hoeft te betalen voor een DAC. (prijs rond € 700,-). Een stap beter brengt je bij de Nuprime CDT9, die je eigenlijk gelijk zou moeten upgraden met de Nuprime voeding. (prijs rond € 1500,- voor de set).  In het topsegment worden momenteel niet veel losse cd-transporten uitgebracht. Daar koop je dus meestal een loopwerk met ingebouwde DAC. Voorbeelden daarvan zijn Luxman, Mark Levinson, Accuphase e.d

Heb je wel een DAC nodig in de speler, dan kun je denken aan de Rotel CD14 MkII of de NAD C568 (prijs rond € 800,-).
Wil je nog een stap beter dan ga je ook wat meer betalen voor een betere/zwaardere behuizing. Een mooi voorbeeld daarvan is de Rotel RCD1572MkII. (rond € 1100,-).

Nog een stap hoger
Een duidelijke klankverbetering gaat in de audio meestal gepaard met een grote sprongen in geld. We komen dan bij spelers zoals zoals de Naim CD5Si (€ 1700,-) of de net uitgebrachte Rotel RT-6000 (€ 2299,-.) De Naim cd-speler heeft geen digitale uitgang, maar de Rotel heeft juist een zeer uitgebreide DAC aan boord. Deze DAC kunt u ook weer gebruiken om andere digitale bronnen aan te sluiten zoals een TV of streamer. De verbeterde geluidskwaliteit blijkt uit een ruimtelijker en preciezer geluidsbeeld. Stemmen komen ook duidelijker naar voren en alles klinkt meer verfijnd. Vooral de Rotel valt op in dit prijssegment. Zowel Dac en cd-loopwerk zijn goed gebouwd en de speler ziet er ook nog eens erg gelikt uit.

De hoogste klassen.
Om weer een stap te kunnen maken moet je minimaal weer het dubbele neertellen. Je betaalt voor de verbeterde klank, maar ook voor de algehele constructie. Die constructie zorgt weer voor een betere geluidsweergave, maar natuurlijk ook voor een veel langere levensduur. Ook de gebruikte voedingen worden dan significant beter. Om die reden worden er de laatste tijd toch ook veel spelers uit dit segment verkocht. De klanten willen dan vaak nog één keer een topspeler kopen waar ze in lengte van jaren plezier van hebben. Goede voorbeelden van dit soort spelers zijn de Luxman modellen € 4600,- tot € 17.000,- of de Mark Levinson (vanaf € 6700,-)

Meer informatie over de genoemde spelers vindt u hieronder.

Cambridge CXC cd-transport

Roksan Attessa cd-transport

Rotel CD14MkII cd-speler

NAD C568 cd-speler

Nuprime CD-T9 cd-transport

Rotel RCD1572MkII

Rotel RT-6000 CD-speler/DAC

Luxman D-03X cd-speler

Mark Levinson No 5101

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.