De beste CD-spelers

CD-spelers zijn hot en Lexicom MultiMedia heeft de beste CD-spelers in verschillende prijsklassen in de luisterruimte staan

Meer dan veertig jaar na de introductie is het medium CD nog springlevend. Er zijn naar schatting wereldwijd circa 200 miljard CD’s in omloop en die moeten afgespeeld kunnen worden. Lexicom MultiMedia heeft een breed assortiment aan CD-spelers speelklaar in de luisterruimte staan.

Het verband tussen Beethoven’s 9e symfonie en de diameter van 12 centimeter

Het medium CD (voluit “Compact Disc”) is een gezamenlijk uitvinding van Nederlanders (Philips) en Japanners (Sony) De diameter van de CD is op aandringen van de Japanners op 12 centimeter bepaald. In eerste instantie was het plan om een standaard van 11 centimeter vast te leggen. Dit had echter volgens de Japanse ontwikkelaars een fors nadeel, t.w. de 9e symfonie van Beethoven zou niet op een schijfje van 11 centimeter passen. Japanners zijn gek op westerse muziek en op Beethoven in het bijzonder. Philips wilde wel meegaan in de wens van de Japanners om geen schijfjes te hoeven wisselen tijdens het luisteren naar Beethoven’s 9e symfonie en aldus werd de nieuwe Compact Disc een schijfje van 12 centimeter en andere fabrikanten moesten zich ook aan deze standaard houden.

Op 1 oktober 1982 heeft de wereld kennisgemaakt met de eerste CD-speler. Het Japanse Sony had met de CDP-101 de primeur te pakken. Het Nederlandse Philips volgde ongeveer een maand later met de lancering van de CD100. Na een aanvankelijk aarzelende start werd de CD-speler een doorslaand succes. De productie van spelers en schijfjes werd opgeschaald en andere fabrikanten gingen ook spelers bouwen. Niemand weet het precies, maar naar schatting zijn er tot op heden wereldwijd circa 200 miljard CD’s geproduceerd en verkocht.

Destijds was sprake van een enorme technische revolutie. De CD was het eerste medium voor consumenten waarop muziek digitaal was opgeslagen. Tegenwoordig is dat de norm. Op een harde schijf van bijvoorbeeld 1 TB passen circa 1.800 bitperfect geripte CD’s en daar kijkt niemand meer van op.

Nieuwe digitale media, maar nog steeds PCM-signaal zoals ontwikkeld voor CD’s

Het medium CD wordt tegenwoordig een beetje verdrongen door andere digitale media, zoals streaming-diensten en geheugenschijven in een computer of NAS. Dit neemt niet weg dat nog steeds sprake is van dezelfde muziek in dezelfde bestandsindeling. Het PCM-signaal van de CD wordt nog steeds gebruikt, hoewel de meeste streaming-diensten de neiging hebben om opslag en bandbreedte te willen besparen en om die reden het oorspronkelijke digitale PCM-signaal meer of minder snoeien.

Let maar eens op de marketing en reclame van streaming-diensten. Sommige streaming-diensten pochen over de door hen geboden geluidskwaliteit. “Bij dit of dat abonnement krijgt u geluid in CD-kwaliteit aangeboden,” zo luidt de aanprijzing met zoveel woorden. Als er niet wordt gerept over geluidskwaliteit, is het altijd lager dan CD-kwaliteit. Ja, Spotify is absoluut handig, vooral op het strand en in de auto, maar Spotify levert geen geluid van CD-kwaliteit.

De CD-speler wordt dan misschien wel een beetje verdrongen, maar hij wordt niet verdrukt. Nog steeds niet. Kennelijk zijn we gemiddeld genomen nog steeds tevreden met de standaard die veertig jaar geleden door Sony en Philips is bepaald. Er wordt al jaren door diverse lieden beweerd dat de CD zijn langste tijd heeft gehad, maar de roepers van die boodschap zien dan kennelijk over het hoofd dat er miljarden CD’s in omloop zijn. Als geperste CD’s netjes worden behandeld en bewaard hebben ze een hele lange levensduur. CD’s die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn geproduceerd kunnen veelal nog probleemloos worden afgespeeld. Een CD slijt niet door hem vaak te draaien en klinkt veertig jaar na aanschaf nog precies hetzelfde. Voor wie dat nog niet wist willen we opmerken dat de levensduur van gebrande CD’s aanzienlijk korter is, vooral als ze aan zonlicht en warmte worden blootgesteld, maar dat neemt niet weg dat het medium CD nog springlevend is.

Fanatieke muziekverzamelaars bezitten vaak honderden of zelfs duizenden CD’s en die schijfjes moeten wel afgespeeld kunnen worden. Hier komt nog bij dat streaming-diensten zoals gezegd veelal een lagere resolutie (lees: lagere geluidskwaliteit) bieden dan de traditionele CD. CD-spelers hebben dus nog steeds bestaansrecht en het einde van dit bestaansrecht lijkt nog lang niet in zicht.

Ruime keuze aan CD-spelers bij Lexicom MultiMedia speelklaar neergezet in de luisterruimte

Wij hebben een veelzijdig aanbod en daarom een ruime keuze aan CD-spelers in verschillende prijsklassen luisterklaar in onze ruimte opgesteld staan. Alle CD-spelers kunnen CD’s lezen, maar CD-spelers kunnen sterk verschillen in bouwkwaliteit en technische eigenschappen, maar ook in het geboden functiepakket. Wij willen graag helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor een nieuwe CD-speler, zodat u daarna heel lang plezier kunt hebben van uw aankoop.

Waar moet u aan denken bij de keuze voor een CD-speler? Welke eigenschappen zijn voor u belangrijk?

CD-loopwerk met of zonder DA-converter aan boord

Strikt genomen bestaat de traditionele CD-speler uit twee apparaten. Het eerste apparaat is het loopwerk, al dan niet voorzien van een lade, dat het geplaatste schijfje afleest met een laser. Vervolgens wordt het digitale signaal doorgegeven aan een DA-converter die de datastroom omzet in het oorspronkelijk analoge muzieksignaal.

De eerste CD-spelers waren zonder uitzondering uitsluitend voorzien van een analoge uitgang, meestal uitgevoerd in cinch. CD-loopwerk en DA-converter waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze koppeling is met de tijd losgelaten. Fabrikanten zijn CD-loopwerken gaan bouwen zonder DA-converter aan boord. De uitvoer van het CD-loopwerk is digitaal. Fabrikanten zijn ook losse DA-converters gaan bouwen voorzien van verschillende digitale ingangen. Een CD-loopwerk met digitale uitvoer heeft een losse DA-converter nodig.

Door CD-loopwerk en DA-converter van elkaar te scheiden worden mogelijke onderlinge negatieve beïnvloeding verminderd. Ieder apparaat heeft bijvoorbeeld zijn eigen voeding en de fabrikant kan zich concentreren op de kerntaak van het apparaat, d.w.z. schijfjes aflezen of een digitale datastroom omzetten in analoog muzieksignaal. Omdat een DA-converter meerdere ingangen heeft, kan de DA-converter ook worden gebruikt voor andere digitale bronnen dan een CD-loopwerk, zoals een computer of een streamer (netwerkspeler).

Wie al een goede DA-converter bezit, kan volstaan met de aanschaf van een goed CD-loopwerk en dat op zijn (of haar) DA-converter aansluiten.

Wellicht ten overvloede, enerzijds zijn apparaten met de tijd van elkaar gescheiden maar sommige apparaten zijn ook met elkaar samengesmolten. Immers, veel versterkers zijn voorzien van digitale ingangen en hebben dus een DA-converter aan boord, zodat een CD-loopwerk of streamer rechtsreeks op de digitale ingang van een versterker kan worden aangesloten. De DA-converter is dan als het ware verplaatst van de CD-speler naar de versterker en er is geen losse DA-converter nodig.

CD-spelers met en zonder digitale ingangen

Veel CD-spelers zijn voorzien van een uitstekende DA-converter. In dat geval is het eigenlijk zonde als die DA-converter alleen maar door het CD-loopwerk dat zich in dezelfde behuizing bevindt gebruikt kan worden. Om die reden zijn veel CD-spelers voorzien van één of meer digitale ingangen zodat de ingebouwde DA-converter ook gebruikt kan worden voor een andere digitale bron.

Bovendien kan een CD-speler met digitale ingangen mogelijk veel langer in een audiosysteem blijven staan. De aanwezigheid van digitale ingangen maakt van een CD-speler een flexibel apparaat. Een losse DA-converter voor een streamer of computer kan worden geschrapt als de CD-speler voorzien is van geschikte digitale ingangen. Een hoogwaardige CD-speler voorzien van een hoogwaardige DA-converter en digitale ingangen kan een meer toekomstbestendig apparaat zijn dan een CD-speler zonder digitale ingangen.

CD-speler met digitale ingangen en digitale uitgangen

De meest flexibele CD-spelers zijn voorzien van zowel digitale uitgangen als ingangen. In dat geval is sprake van een CD-loopwerk en DA-converter in één behuizing die van elkaar zijn losgekoppeld (en soms hebben ze ook nog eens ieder een eigen voeding). Het CD-loopwerk kan dan worden gebruikt met een losse DA-converter door de digitale uitgang aan te sluiten op de digitale ingang van een externe DA-converter. De interne DA-converter kan gebruikt worden voor het verwerken van het digitale muzieksignaal, herstel, de datastroom van een externe digitale bron.

Wilt u uitsluitend CD’s afspelen? Dan heeft uw CD-speler geen digitale ingang nodig. Maar mogelijk komt u later op andere gedachten en wilt u de DA-converter van uw CD-speler gebruiken om de datastroom van een streamer of computer om te zetten naar analoog muzieksignaal. De software van streamers en computers moet periodiek worden bijgewerkt en streamers en computers zijn daarom gevoelig voor veroudering. CD-spelers werken vanuit de doos en hoeven nooit te worden bijgewerkt. CD-spelers voorzien van zowel digitale ingangen als digitale uitgangen zijn flexibel in gebruik en meer toekomstbestendig dan andere digitale apparaten.

We weten het natuurlijk niet zeker, maar als u een hoogwaardige CD-speler koopt, is de kans heel groot dat u het apparaat meer dan vijftien jaar naar tevredenheid gebruikt. De kans dat u een computer of streamer meer dan vijftien jaar gebruikt is veel minder groot.

Analoge uitgangen van een CD-speler: cinch, XLR of allebei

Een CD-speler met een DA-converter aan boord heeft één of meer analoge uitgangen. Sommige CD-spelers hebben een enkele cinch-uitgang, maar er zijn ook fabrikanten die twee cinch-uitgangen plaatsen, de ene met volumeregeling (die niet gebruikt hoeft te worden) en de andere zonder volumeregeling. De CD-speler kan dan eenvoudig worden aangesloten op twee versterkers. De ene uitgang zou verbonden kunnen zijn met een versterker die is verbonden met luidsprekers en de andere uitgang van de CD-speler zou aangesloten kunnen worden op een hoofdtelefoonversterker.

Sommige fabrikanten plaatsen niet alleen een cinch-uitgang op hun CD-speler maar ook een XLR-uitgang. De CD-speler kan dan met gebruik van een XLR-kabel worden verbonden met de XLR-ingang van een versterker. XLR-verbindingen worden ook wel symmetrische verbindingen genoemd en dit type verbinding is met name gebruikelijk in de professionele wereld. Een XLR-verbinding klinkt niet per definitie beter dan een cinch-verbinding maar een XLR-verbinding is wel per definitie minder gevoelig voor storende invloeden van buitenaf. Dit speelt met name een rol bij het gebruik van lange kabels of bij gebruik in een omgeving met heel veel andere kabels en stroomsnoeren, zoals in een studio of op een concertpodium.

Als sprake is van enige afstand tussen CD-speler en versterker, kan een XLR-verbinding een klankmatig voordeel opleveren, vooral als de versterker een symmetrische topologie heeft. Als een CD-speler is voorzien een cinch-uitgang en een XLR-uitgang, heeft de gebruiker de keus en het maakt de CD-speler flexibel en meer toekomstbestendig.

Als de versterker geen XLR-ingang heeft en de CD-speler vlakbij staat, kan prima gespeeld worden met een hoogwaardige cinch-verbinding.

CD-spelers met of zonder hoofdtelefoonaansluiting

CD-spelers kunnen voorzien zijn van een hoofdtelefoonaansluiting. Sommige fabrikanten bouwen een eenvoudige hoofdtelefoonversterker in en soms is sprake van een hoogwaardige hoofdtelefoonuitgang die zich kan meten met een losse hoofdtelefoonversterker. Wie graag muziek luistert met een hoofdtelefoon, kan mogelijk de aanwezigheid van een hoogwaardige hoofdtelefoonuitgang in zijn CD-speler waarderen.

CD-spelers met buizen in het analoge circuit

Voor de uitvinding van de halfgeleider in de vorm van de transistor en de diode, waren alle analoge circuits van versterkers, radio’s en televisies voorzien van buizen. Halfgeleiders hebben in veel gevallen de rol van buizen overgenomen, maar buizen zijn nooit helemaal verdwenen. Buizen doen iets met de klank. Een muzieksignaal dat via een circuit met buizen loopt, krijgt veelal een klein randje ronding of warmte mee dat vaak als aangenaam wordt ervaren.

Feit is dat sommige fabrikanten bewust hun CD-spelers (of versterkers) voorzien van buizen. De klank van buizen is moeilijk in woorden te vatten. Wij hebben diverse CD-spelers voorzien van buizen staan en wij laten u graag horen wat buizen kunnen doen met de klank.

CD-spelers die Super Audio CD’s kunnen afspelen

Het Japanse Sony is de bedenker en ontwikkelaar van een nieuw type optische muziekschijf genaamd Super Audio CD (SACD). Nou ja, nieuw, nee, niet echt. De SACD is er sinds 1999 en was bedoeld als opvolger van de CD. Sony had hoge verwachtingen van de SACD.

Kort samengevat, de SACD mag vanwege zijn hogere resolutie in technische zin superieur worden bevonden aan de CD. In commerciële zin was het echter een mislukking. Het doorslaande succes van de CD werd niet herhaald, niet eens een klein beetje. De hoeveelheid geproduceerde SACD’s is een schijntje vergeleken met het aantal geproduceerde CD’s. Er zijn jaarlijks maar heel weinig nieuwe uitgaven op SACD.

Een gewone CD-speler kan geen SACD’s afspelen, maar er zijn modellen die zowel gewone CD’s als SACD’s kunnen afspelen. Wie een verzameling SACD’s bezit, wil zijn SACD’s ook kunnen afspelen (ook SACD’s hebben een lange levensduur!) en zal een daarvoor geschikte (SA)CD-speler moeten bezitten.

De bouwkwaliteit van CD-spelers

De bouwkwaliteit van verschillende CD-spelers kan net zo sterk verschillen als de bouwkwaliteit van verschillende versterkers. Of de bouwkwaliteit van verschillende auto’s. Sommige audiofabrikanten besteden veel of zelfs extreem veel aandacht aan het ontwerp en de bouw van hun product. Ja, dat vertaalt zich doorgaans ook in een hogere prijs, net als bij auto’s.

De fabrikant van een CD-speler moet er in elk geval voor zorgen dat zijn toestel niet onnodig trilt. De mechanische uitvoering van de behuizing en de ophanging van het loopwerk speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van een hoogwaardige muziekweergave. Het toerental van een CD varieert tussen 200 en 500 toeren per minuut en het loopwerk is natuurlijk bij voorkeur niet hoorbaar op de luisterpositie.

Elektronische circuits die muzieksignaal dragen hebben een schone voeding nodig. Om te voorkomen dat circuits elkaar negatief beïnvloeden, worden altijd aparte voedingslijnen gebruikt. In hoogwaardige CD-spelers worden soms zelf verschillende transformatoren voor de voeding van de verschillende circuits gebruikt. De motoren van het loopwerk kunnen dan geen invloed uitoefenen op de DA-converter of op het analoge muzieksignaal.

Circuits kunnen elkaar elektrisch beïnvloeden, maar magnetische beïnvloeding kan ook een rol spelen en moet daarom effectief worden onderdrukt. Magnetische beïnvloeding wordt tegen gegaan door een slimme indeling van componenten en door afscherming door het plaatsen en aarden van schotten tussen de verschillende circuits onder de kap. De voedingstransformator kan bijvoorbeeld in een aparte metalen behuizing worden geplaatst. De analoge circuits kunnen ook in een aparte behuizing worden geplaatst, ver bij de voedingstransformator en het loopwerk vandaan.

Een zware en goed doordachte bouwkwaliteit van een CD-speler levert niet alleen een betere klank op, maar vrijwel altijd ook een langere levensduur. En gedurende dat lange leven kan heel veel plezier worden beleefd aan het afspelen van CD’s of eventueel aan het gebruik als DA-converter als de CD-speler is voorzien van digitale ingangen.

Multifunctionele schijfjesspelers: alleseters versus CD-spelers

Ten slotte, na de CD kwam de DVD en daarna kwam de BluRay-disc. Het zijn alledrie optische schijfjes die met een laser afgelezen worden en de nieuwere toestellen kunnen ook de oudere schijfjes lezen. Dus waarom niet CD’s afspelen met een DVD-speler of een BluRay-speler?

Het antwoord is relatief simpel. DVD-spelers en BluRay-spelers leggen de focus op beeldweergave en niet op een kwalitatief hoogwaardige geluidsweergave. Het afspelen van CD’s was vanaf de introductie van zowel de DVD-speler als de BluRay-speler voor beide beeldspelers slechts een bijzaak. De fabrikant van een alleseter (dat is een schijfjesspeler die alle typen schijfjes af kan spelen) moet bepaalde compromissen accepteren in zijn ontwerp. Het is veelal de beeldweergave die de prioriteit krijgt en niet de geluidsweergave.

Welke CD-spelers staan in de luisterruimte van Lexicom MultiMedia?

Hieronder staat een lijst van de CD-spelers die wij momenteel in ons assortiment zijn opgenomen, gesorteerd in prijs van laag naar hoog. De vetgedrukte modellen staan luisterklaar opgesteld. Kom een keer langs als u behoefte heeft aan nadere informatie of een luistersessie en neem dan vooral een paar van uw eigen CD’s mee.

Cambridge CXC cd-transport                        € 599,-

Roksan Attessa cd transport                         € 699,-

Cambridge EVO cd                                        € 1.195,-

NuPrime CDt-9 transport                              € 1.325,-

 

Audio Analogue AA-drive (transport)          € 2.450,-

Rega Saturn Mk3 cd-speler                          € 2.599,-

Lyngdorf CD2 cd-speler                                € 2.999,-

 

Hegel Viking cd speler                                 € 4.999,-

Luxman D-03X cd-speler                                  € 4.999,-

McIntosh MCT 500 (SA)cd-transport                € 6.990,-

McIntosh MCD 350 (SA)cd-speler                € 6.990,-

Mark Levinson No:5101 (SA)cd-speler        € 7.190,-

Rega Isis cd-speler                                           € 9.770,-

McIntosh MCD 600 (SA) cd-speler                   € 9.990,-

Luxman D-07X cd (SA) cd-speler                 € 11.990,-

McIntosh MCD12000 (SA)cd-speler                 € 14.990,-

Luxman D-10X (SA) cd-speler                          € 16.995,-

Alle CD-spelers in ons assortiment zijn te vinden op de volgende webpagina:

https://www.lexicommultimedia.nl/producten/bronnen/cd-spelers/