Breaking News: Naim Classic eindversterkers met Discrete Regulators en Statement transistor-technologie

Naim introduceert een aantal zeer belangrijke upgrades in de geheel vernieuwde Classic eindversterker-serie

Op 15 mei 2015 wordt op de High End, het jaarlijkse audio-evenement in München, de geheel vernieuwde serie Naim Classic eindversterkers onthuld. Dat betekent nogal wat, want deze zeer succesvolle eindversterkers van Naim zijn jarenlang zo goed als onveranderd verkocht. Begrijpelijk, want waarom iets veranderen, dat erg goed en erg succesvol is? “Never change a winning team“, toch?

Maar de ontwikkelingen staan niet stil en Naim heeft inmiddels zo veel nieuwe technische verfijningen ontwikkeld, dat een upgrade van de Classic eindversterkers niet kon uitblijven. De ontwikkeling van de Statement-serie, de absolute toplijn van Naim, heeft nieuwe inzichten en verbeterde technologieën opgeleverd. Maar ook de reeds eerder ontwikkelde Discrete Regulators, die aanvankelijk voor de Naim voedingen waren ontwikkeld, zijn nu overgenomen in de eindversterkers.

Discrete Regulators
Een Regulator (regelaar) is een elektronische component in de voeding van een apparaat. De taak van de Regulator is, de stroomvoorziening (gelijkstroom) zo gelijkmatig mogelijk te houden, waarbij “afwijkingen” in aangevoerde (wissel)stroom en voltage moeten worden gladgestreken. Onafhankelijk van de hoeveelheid stroom, die het apparaat op een bepaald moment vraagt. Dat is een verantwoordelijke taak, die een duidelijke invloed heeft op de prestaties en de klank van een apparaat.

In theorie heeft een Regulator geen uitgangsimpedantie (weerstand) en voegt hij geen vervuiling toe aan de stroomvoorziening. Dat is een utopie, die in de praktijk helaas niet bestaat. Naim heeft na veel onderzoek een Regulator ontwikkeld, die het geschetste ideaal dichter benadert dan alle “standaard-oplossingen” die op dit moment verkrijgbaar zijn. En het woord “Discrete” duidt aan, dat het hier niet om een chip gaat, maar om een regelaar die met aparte (discrete) onderdelen is opgebouwd.

De Naim Discrete Regulator technologie is niet alleen beter in het aanleveren van een constante en gelijkmatige stroom, maar is ook dertig (!) keer stiller dan de voedingen die tot nu toe in de NAP 250, NAP 300 en NAP 500 werden gebruikt. Deze drie eindversterkers hebben nu een aparte voeding per kanaal en dat levert eveneens een duidelijke verbetering in de klankmatige prestaties op.
In de NAP 200 is de opbouw iets eenvoudiger: daar is alleen een enkele DR-module aanwezig (vergelijkbaar met de DR-module uit de HiCap DR) om de voorversterker (NAC 202, NAC 282 of de nieuwe NAC-N 272) van stroom te voorzien.

En zoals zo vaak bij Naim het geval is, kunnen bestaande eigenaren van een NAP 250, NAP 300 of NAP 500 hun eindversterker laten upgraden. De prijs voor deze upgrade zal volgens de importeur pas in het najaar bekend worden. De NAP 200 kan niet worden voorzien van een upgrade.

Naim-NAP-250-DR_Internal-lexicom-6x8Naim Statement NA 009 transistoren
Na ruim een jaar van onderzoeken, testen en ontwikkelen heeft Naim in de Statement-serie de nieuwe NA 009 transistor gepresenteerd. Het vernieuwende van dit type transistor is, dat uitsluitend non-ferro materialen zijn gebruikt. Dat heeft als voordeel, dat de microscopische trillingen, die op een PCB (Printed Circuit Board, ook wel printplaat genoemd) ontstaan door parallelle geleiders, tot een absoluut minimum worden gereduceerd. Deze trillingen, die zich via het PCB verspreiden tot in de eigenlijke versterkings-schakeling, kunnen een duidelijk effect hebben op de weergavekwaliteit. Door dit effect vrijwel te elimineren, ontstaat een weldadige rust en een grotere transparantie in het geluidsbeeld. En Naim gaat daar heel ver in: zelfs de pootjes en de interne verbindingen zijn van non-ferro materiaal en de warmte wordt afgevoerd via een keramisch koellichaam. Hoezo perfectionistisch?

Nog een voorbeeld van het zoeken naar perfectie: net zoals het bij buizenversterkers een positief effect heeft om de buizen te “matchen” (= aan de hand van meetwaarden bij elkaar te zoeken), geldt dat ook voor transistoren. Naim geeft daarom elke NA 009 een eigen serienummer. Aan dat serienummer kan men zien, op welke “silicon wafer” (het plaatje waarop transistors worden gebouwd) een transistor is gemaakt. En zo kunnen de transistors worden gematcht.

En nu worden dus de NAP 250 DR, NAP 300 DR en NAP 500 DR ook met deze nieuwe super-transistoren uitgerust. Een waardevolle upgrade!

Nog meer verbeteringen?
Ja, want er is ook een revisie uitgevoerd met betrekking tot de layout van de PCB’s, waarbij onder meer aandacht is besteed aan de plaatsing van de transistoren en een verbetering van de warmte-afvoer.
Alle verbeteringen zijn uitgevoerd met de kernwaarden van Naim in het achterhoofd: snelheid, ritme en timing. Op z’n Brits: PRaT (Pace, Rhythm and Timing). De nieuwe Classic eindversterkers van Naim zijn meer dan ooit pure muziekmachines, waarbij de technologie in dienst staat van de muziekweergave.

Beschikbaarheid en prijzen
Alle nieuwe NAP 200 DR, NAP 250 DR en NAP 300 DR zijn inmiddels leverbaar en in de winkel van Lexicom MultiMedia te bewonderen en te beluisteren. De NAP 500 DR zal naar verwachting vanaf augustus leverbaar zijn. Alle nieuwe prijzen vindt u in onze webshop op de productpagina’s.