Breaking News: Lexicom MultiMedia is officieel dealer van de Bowers & Wilkins 800 Series Diamond luidsprekers!

De wereldberoemde 800-serie van Bowers & Wilkins is nu te bewonderen, te beluisteren en te koop bij Lexicom MultiMedia

Vrijwel iedere muziekliefhebber kent de Bowers & Wilkins luidsprekers van de 800-serie. Of het nu op een audio-show, in de winkel van een audiospecialist of in een advertentie was, de meeste mensen hebben de karakteristieke vormen vast wel eens gezien. Lexicom MultiMedia kan met gepaste trots melden, dat wij met onmiddellijke ingang officieel dealer van deze referentie-luidsprekers zijn. Aan de ene kant is dat heel bijzonder, maar aan de andere kant hóórt deze prachtige serie in een winkel, die zich toelegt op High End audio.

Oprichter John Bowers wilde luidsprekers ontwikkelen, die de muziek onvervormd weergeven. Als een doorgeefluik. De perfecte luidspreker moet de luisteraar een ongehinderde blik bieden op de muziek. Hij noemde dat “true sound” (natuurgetrouwe weergave) en de 800-serie is het hoogtepunt van deze ontwikkeling.

De 800-serie is in al zijn uitvoeringen door veel opnamestudio’s, audiorecensenten en muziekliefhebbers verkozen tot hun referentie-luidspreker. De beroemdste “800-klant” is wellicht de legendarische Abbey Road studio, die al sinds 1979 alle opnames mastert met behulp van B&W 800 luidsprekers. 1979? Ja, want dat was het jaar waarin de eerste serie in productie werd genomen die voorzag in een aparte “kamer” voor elke driver. Samen met de hoogwaardige driver-technologie en uitgekiende scheidingsfilters zorgde deze bouwwijze voor een nieuwe referentie op het gebied van realistische muziekweergave. En in de latere 800-series is dit oorspronkelijke concept verder verfijnd en geperfectioneerd.

Bowers & Wilkins heeft voor deze serie een zeer bijzondere tweeter ontwikkeld, waarbij zelfs synthetische diamant is gebruikt. De combinatie van extreme stijfheid (lage vervorming) en een zeer laag gewicht (snelheid) heeft een tweeter opgeleverd, die vrijwel geen concurrentie kent qua helderheid en detailweergave. De tweeter wordt in een gel-rand gemonteerd om een effectieve ontkoppeling te realiseren en resonanties te dempen. Ongewenste resonanties aan de achterzijde van de tweeter, die het weergavebeeld zouden kunnen vertroebelen, worden gedempt door de taps toelopende Nautilus-buis.

Voor het middengebied gebruikt B&W de unieke, gele FST™ (Fixed Suspension Transducer) driver, die in 1976 werd geïntroduceerd. In de 800-serie wordt de nieuwste versie ingezet, die bestaat uit geweven Kevlar®, verstevigd met kunsthars en verzegeld met een polymeer. In plaats van een grote flexibele rand (surround) wordt deze middentoner voorzien van een gel-ring, die net als bij de tweeter voor een goede afdichting, demping van resonanties en ontkoppeling van de conus zorgt. Het resultaat is een optimale spreiding, een zeer lage vervorming en een groot frequentiebereik.
In de 800 en 802 is deze driver ondergebracht in een traanvormige behuizing van Marlan®, een zeer stijf en resonantie-arm materiaal. Bovendien is deze bol aan de achterzijde voorzien van een Nautilus-buis, zodat ook de resonanties aan de achterzijde van de conus worden gedempt.

De basdrivers hebben conussen van Rohacell®, dat afkomstig is uit de luchtvaart- en auto-industrie. Het lage gewicht en de grote weerstand tegen doorbuigen maken het een ideaal materiaal om wooferconussen van te fabriceren. Snelheid, stijfheid en een strakke weergave zijn het resultaat. De membraanconstructie lijkt op een soort paddenstoel. Dit komt doordat de conus, de stofkap en de spreekspoel één geheel vormen. Dit resulteert in een maximale stijfheid en dus een strakke, diepe en snelle bas.
De basreflexpoort heeft van B&W de naam Flowport™ meegekregen. Onmiddellijk valt het “putjespatroon” op, dat is afgekeken van een golfbal. De luchtstroming wordt hierdoor ontdaan van turbulenties, zodat deze basreflexpoort nooit bijgeluiden maakt of staat te “zuchten”. Minder turbulentie, minder compressie, meer bas.

De karakteristieke, gebogen kast van de 800 en 802 wordt gemaakt van een plaat multiplex, die onder hoge druk in een mal wordt geperst. Dit levert een behuizing op, die minder verbindingen heeft, staande golven voorkomt en in combinatie met de Matrix™ verstevigingspanelen een extreem stijve kast vormt. De Matrix™ verstevigingen zijn in elke luidspreker van de 800-serie ingebouwd voor een optimale stijfheid, waardoor de weergave niet wordt gekleurd door een resonerende kast.
Na het opbouwen van elke luidspreker wordt deze aan een aantal zware tests onderworpen, zodat u er zeker van kunt zijn dat u een perfecte luidspreker ontvangt. Aandacht voor detail en vakmanschap zijn hierbij de kernwoorden.

De complete B&W 800 serie (inmiddels D3) is te beluisteren in onze winkel..

Klik  hier voor een overzicht van onze B&W luidsprekers