Belangrijke upgrade voor de Naim nDAC en DAC-V1


DAC-V1_Front-Flat-NEW-USB for Connection_0

Ook de DACs van Naim worden nu DSD-compatible

Na de upgrade voor de netwerkspelers van Naim, eind juni 2015, worden nu ook de nDAC en de DAC-V1 door middel van een software-upgrade DSD-compatible gemaakt. Deze update wordt mogelijk, omdat de twee DACs, net als de netwerkspelers, zijn uitgerust met de krachtige Naim 40bit SHARC DSP-chip.

De veeleisende audiofiele muziekliefhebber zal zijn vingers aflikken! Dit betekent, dat deze twee uitstekende DACs in het Naim-assortiment nu nòg aantrekkelijker worden. Niet dat de DACs van Naim over aandacht te klagen hebben, want in de (inter)nationale pers zijn ze reeds diverse keren zeer lovend besproken. En terecht!

Er is één verschilletje: de netwerkspelers ondersteunen DSD64, maar de twee DACs ondersteunen DSD64 èn DSD128! Daarmee worden de DACs een geheimtip voor de DSD-liefhebbers.

Naim nDAC
De Naim nDAC kan muziek in DSD-formaat (de zogeheten dsf– of dff-bestanden) aannemen via de S/PDIF-ingangen of vanaf een USB-stick.

De link naar de upgrade vindt u hier: Naim nDAC (update naar firmware versie 4.11.8).
Er wordt een ZIP-bestand gedownload, dat bestaat uit een map met een “Firmware Update Instruction” (PDF) en diverse upgrade-bestanden.

Naim DAC-V1
De Naim DAC-V1 kan de DSD-bestanden binnenhalen via de S/PDIF-ingangen of de asynchrone USB-ingang (de ingang waarop meestal een PC of laptop wordt aangesloten). Gebruikers van een Windows-PC/laptop moeten de nieuwe 2.00.0 driver downloaden en installeren.

De link naar de upgrade vindt u hier: Naim DAC V1 (update naar firmware versie 1.16).
Er wordt een ZIP-bestand gedownload, dat bestaat uit een map met een “DAC-V1 Reference Manual” (PDF) en een upgrade-bestand.

De link naar de Windows-driver voor de DAC-V1 vindt u hier: u wordt naar de Naim-website geleid; klik vervolgens op “Support”, waar u twee bestanden vindt:
• Windows Custom Driver Installation Instructions – English (PDF);
• DAC-V1 – Driver Installer – English.

De DAC-V1 is na de upgrade geschikt voor Windows 10 en El Capitan (iOS).

 

Sample Rate Conversion
Tenslotte beschikt de DAC-V1 na de upgrade over nòg een nieuwigheidje: SRC (Sample Rate Conversion). Dit klinkt heel ingewikkeld, maar we zullen een poging doen om het uit te leggen, want het is een mooie aanvulling.

SRC geeft de gebruiker de mogelijkheid om een digitale ingang zodanig te configureren, dat deze ingang “on-the-fly” kan worden aangepast aan kloksignalen die uit de pas lopen. Dat is natuurlijk een ideale optie om ook het signaal van minder stabiele digitale (S/PDIF-) bronnen optimaal weer te geven. Hierdoor wint de weergavekwaliteit aan kracht en stevigheid, zodat nare “digitale” bijverschijnselen verminderen. Superslim! Het is weer typisch Naim om zoiets te verzinnen…

Om deze functie in te schakelen, moet u de knoppen “2” en “4” ingedrukt houden terwijl u de DAC-V1 opnieuw laat opstarten. Dan verschijnt het “SRC”-menu op het display. Vervolgens selecteert u met de afstandsbediening de ingang, die u aan SRC wilt toewijzen. Nadat u deze keuze hebt gemaakt, start de DAC-V1 verder normaal op.

Lexicom MultiMedia helpt!
Mocht u problemen hebben met het upgraden van uw Naim-apparaat of wilt u het upgraden liever aan ons overlaten, bent u uiteraard welkom bij Lexicom MultiMedia, uw specialist in streaming audio.

 

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.