Naim

Versterkers van het Britse Naim hadden meteen de reputatie ‘snel’ te klinken in vergelijking met de ‘trager’ klinkende concurrentie. Misschien omdat ze waren ontwikkeld door autocoureur Julian Vereker?

Hoe dan ook, PRaT (Pace, Rythm and Timing) is kenmerkend voor de versterkers van Naim. Maar Naim bouwt ook phono-voorversterkers, cd-spelers, DAC’s, ‘streaming audio’-producten en veel meer. Alle producten van Naim kenmerken zich door de zeer hoge bouwkwaliteit en de sublieme High End muziekweergave.

Resultaat 1–24 van de 44 resultaten wordt getoond

Naim Audio is een producent van hifi apparatuur uit het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf werd in 1969 opgericht door Julian Vereker onder de naam Naim Audio Visual, omdat hij teleurgesteld was over het geluid van professionele opnameapparatuur. Zijn antwoord daarop was om zijn eigen versterker te bouwen.  In 1973 werd de naam veranderd in Naim Audio.

De karakteristieken van Naim producten

Het prestigieuze audiomerk Naim heeft een trouwe volgersgroep, verkregen door een combinatie van zijn prestaties, de hoge bouwkwaliteit, de mogelijkheid om te upgraden en de after-sales filosofie. Naim zegt namelijk service te kunnen bieden voor alle producten die ooit door hen geproduceerd zijn.

Tot 1989 kon je Naim gemakkelijk herkennen aan de hand van de zwarte aluminium behuizing van de producten. De producten van Naim werken het beste met andere apparatuur van Naim. Er wordt nadrukkelijk geadviseerd om niet met componenten van andere merken te werken. Dit geldt in het bijzonder voor enkele ‘high-end’ luidsprekerkabels, waarvan het merk waarschuwt voor instabiele belastingen aan de apparaten met hoge stroomsterkte die in Naim-versterkers worden gebruikt.

Naim en digitale audio

Tijdens het grootste deel van de jaren 80 was Naim ervan overtuigd dat de Compact Disc een minderwaardig product was ten opzichte van Vinyl. Vooral de eerste cd’s hadden een groot kwaliteitsverlies in de overdracht.

Pas in 1989 ging Naim overstag, toen de technologische verbeteringen op Compact Disc gebied dermate toenamen dat de ontwikkeling van een Naim-waardige cd-speler mogelijk was. De Naim CDS, de eerste cd-speler van Naim, kwam in 1990 op de markt.

Zoals de meeste producten van Naim was ook dit product ongebruikelijk. Naim plaatste de digitaal-analoog converter namelijk in dezelfde box als het transport- en audiocircuit, maar hield de voeding gescheiden.

Sinds 2017 is het aanbod van digitale audio verder toegenomen door het label ‘New Streaming Platform’ in gebruik te nemen, waar het Uniti-assortiment aan gekoppeld is. Deze bestaat uit de Uniti Core, Uniti Nova, Uniti Star en de Uniti Atom. Die laatste won de EISA-prijs voor het beste all-in-one systeem voor 2018/19.

De Naim Uniti serie

Door audio enthousiastelingen wordt bij Naim vaak direct gedacht aan zwarte en robuuste audioapparatuur. Met de huidige Uniti serie ligt dat eventjes anders. De designs van Naim apparatuur zijn nu vooral luxe en modern. Desondanks zul je, bij nadere beschouwing, het Naim DNA onmiskenbaar herkennen.

Met de nieuwe Uniti serie is er op het gebied van innovatie en nieuwe technieken een grote sprong gemaakt. De nieuwe serie laat zien dat er wordt gedacht aan de hedendaagse wensen van consumenten, die steeds meer de behoefte hebben om hun bibliotheek digitaal te ‘bewaren’, in plaats van fysiek.

Het belang van goed geluid is voor de doelgroep voor Naim echter niet afgenomen. De moderne vorm van muziekconsumptie mag dan wel een zeer minimaal verlies in geluidskwaliteit hebben, maar dit mag eigenlijk niet terug te horen zijn. Naim brengt nu de vertrouwde kwaliteit samen met de voordelen die digitaal met zich meebrengt, iets wat tot enkele jaren geleden simpelweg onmogelijk was geweest.

Naim, het merk dat ooit zo huiverig was om over te stappen op Cd, blijkt ook deze stap weer zeer nauwkeurig te hebben genomen. De geluidskwaliteit van Naim Uniti verrast namelijk zelfs de meest kritische luisteraar.

De SI en XS series

De SI en XS series bieden geïntegreerde spelers met een uiterst puur geluidskarakter die het beste uit je cd-collectie halen. Je moet het geluid uit deze spelers zelf ervaren om het te kunnen geloven. Kom gerust eens bij ons langs voor een luistersessie.

De Classic en 500 series

De classic serie staat voor prestaties en ambitie met losse componenten voor systemen die je volledig zullen verrassen. Of je nou een compleet systeem bouwt of je eerste stap maakt in losse componenten, je zult versteld staan van de geluidskwaliteit uit deze range.

De 500 serie trekt dat nog een stapje verder en staat bekend als de ‘elite’ serie van Naim, die alleen wordt overtroffen door de apparatuur uit de Statement serie. In deze serie worden muzikale prestaties met de volgende aspecten nagestreefd: tempo, ritme en emotionele kracht.

De Statement serie

De Statement serie kun je zien als de Rolls-Royce op audiogebied. Bij het ontwikkelen van deze apparaten is er alleen maar gekeken naar ultieme prestaties. Geld speelt hier geen rol. De AC S1 voorversterker en de NAP S1 mono eindversterker zijn apparaten voor de persoon die met niets minder genoegen neemt dan perfectie.

De Mu-so serie

De Naim Mu-so werd in 2014 geïntroduceerd als alles-in-één hifispeaker met vele functionaliteiten en streaming mogelijkheden. In 2016 kwam daar de Mu-so Qb bij, een compacte alles-in-één kubus met hetzelfde Naim karakter.

De Mu-so serie is zo succesvol ontvangen, dat het nu tijd is voor een verder ontwikkelde en verbeterde tweede generatie van de producten. Ondanks de immense concurrentie is de Mu-so serie een uniek product dat opvalt in de markt.

Maar het is niet alleen het uiterlijke vertoon waarmee de Mu-so een interessante positie weet in te nemen. De Mu-so serie van Naim zit bomvol streamingmogelijkheden. Dit zorgt er, in combinatie met het niet te evenaren geluid van deze speakers, voor dat ze een onmisbare positie in de markt hebben verworven.

Naim Mu-so 2

Qua design is de rechthoekige speaker die iets wegheeft van een soundbar weinig gewijzigd.  Dat is een slimme zet van Naim, want het design is tijdloos en één van de redenen van het succes. Wel is de nieuwe Mu-so uitgerust met een iets donkerder metaalkleur en is het rooster in plaats van zwart nu donkergrijs met lichtgrijze accenten.

Natuurlijk is ook de karakteristieke grote draaiknop gebleven. Dit designelement komt zelfs op de allerduurste producten van Naim terug, zoals de Statement-versterker (het neusje van de zalm).

Nu heeft de nieuwe Mu-So ook fysieke aansluitingen zoals een HDMI-poort, waardoor de alles-in-één speaker ook gebruikt kan worden als soundbar voor je televisie. Het is die combinatie tussen muziek en televisie en de kracht om in beide uit te blinken, die deze speaker zo uniek maakt.

Naim Mu-so Qb 2

De Naim Mu-So Qb 2 is het kleinere broertje van de Mu-So. Dit is een aanzienlijk kleinere speaker in een kubusvorm, die hetzelfde karakteristieke Naim geluid weet weer te geven. Dat laatste is maar goed ook, want met de componenten in dit kleine monster weegt de speaker maar liefst 5,6 kilogram, wat bijzonder veel is voor zijn formaat!

Daarnaast biedt deze speaker precies dezelfde functies als zijn grotere broer en is het nieuwe model aangepast met allerlei nieuwe functionaliteiten. Van alles is in het systeem ingebouwd, van nieuwe componenten, een nieuwe DSP, tot aan Apple Airplay 2 en Chromecast. Uiteraard is ook bluetooth gewoon aanwezig. De QB2 is geen portable speaker, iets wat je ook niet zou verwachten van een monsterlijke speaker als deze met een output van maar liefst 300 Watt.

Dat is dan ook precies waar je Naim voor koopt, het prachtige geluid. Want daar staan ze om bekend, de sublieme geluidsweergave die iedere keer weer een glimlach op je gezicht tovert.