Test van de Focal Spirit One hoofdtelefoon

Focal Nomad Spirit One hoofdtelefoon getest bij Lexicom MultiMedia

De grootste Franse luidsprekerfabrikant, Focal, heeft nu ook een hoofdtelefoon uitgebracht. Voluit heet hij “Focal Nomad Spirit One”. Het is de bedoeling, dat de Nomad-serie in de nabije toekomst wordt uitgebreid met meer typen. Zoals je mag verwachten van een audiofiel merk als Focal, is ook hier niet over één nacht ijs gegaan. Focal heeft een hoofdtelefoon gemaakt, die bijzonder veelzijdig inzetbaar is. U krijgt een zeer complete set, die bestaat uit de hoofdtelefoon, een snoer met geïntegreerde afstandsbediening voor de Apple iPod/iPhone/iPad, een verloopsnoertje voor smartphones of portable muziekspelers van andere merken, een vliegtuigverloopplugje en een verloopplugje van de 3,5mm-plug naar de 6,35 mm-maat die meer gebruikelijk is in hifi-installaties. Tenslotte krijgt u  een zachte hoes om de hoofdtelefoon in op te bergen en een (neopreen) hardcase, die zeer geschikt is om de hoofdtelefoon samen met alle accessoires mee te nemen op reis. Omdat de oorschelpen zijdelings zijn weg te draaien, is de hardcase een handig plat pakketje, dat makkelijk in de hand-bagage mee het vliegtuig in kan. Daar is duidelijk over nagedacht! De afwerking van de complete set is van een hoog niveau, zoals je dat in deze prijsklasse mag verwachten. De verloopplug van 3,5 naar 6,35 mm wordt op de 3,5mm-plug geschroefd en niet geklikt, zodat u hem minder makkelijk kwijtraakt. Een handig idee, want die kleine dingen raken meestal vrij snel kwijt. Mag ik ook twee kleine puntjes van kritiek geven? Alle contacten en pluggen zijn verguld, behalve het verloopkabeltje voor niet-Apple smartphones. Alsof Focal wil zeggen: dan had u maar een Apple moeten kopen! Dat vind ik jammer. Maar goed, het is een klein detail. Zwaarder weegt het tweede punt: de (summiere) gebruiksaanwijzing is niet in het Nederlands. Gelukkig zijn de afbeeldingen erg verduidelijkend, maar ik vind dat een in Nederland geleverd apparaat dient te zijn voorzien van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Een aandachtspuntje voor Focal.

Focal_Spirit_One_5Gesloten  systeem
De Spirit One is van het gesloten type, met oorschelpen die het oor omsluiten. Door een uitgekiende constructie van de aluminium hoofdband en de scharnieren sluiten de oorschelpen goed aan op het hoofd, zonder druk op het hoofd uit te oefenen. Dat verhoogt het draagcomfort aanzienlijk en zorgt tevens voor een optimale aansluiting van de oorschelpen. De hoofdband is makkelijk verstelbaar en ter verdere verhoging van het draagcomfort voorzien van een extra kussentje. Het lage gewicht (225 gram) draagt bij aan het voorkomen van een nekhernia. Het soepele snoer is afneembaar, zodat bij het opbergen in de hardcase geen draadbreuk wordt veroorzaakt door een scherpe knik in het snoer. De stoffen mantel van het snoer zorgt voor een luxe uitstraling, die past bij de prijsklasse. Overigens mag dat snoer best een beetje langer, want het is nu slechts 1,20 meter. Inwendig is hoofdtelefoon voorzien van zorgvuldig afgestemde ruimtes, die volgens Focal bijdragen aan een uitgebalanceerde, diepe en natuurlijke basweergave. Voor de luidsprekers (conusdiameter 40 mm) heeft Focal titanium en mylar gebruikt. Dat is geen slechte keuze, als u bedenkt dat de beroemde Quad elektrostaten hun transparante geluid ontlenen aan….. mylar membranen!

Luisteren
Om de Focal Sprit One te kunnen beluisteren, heb ik gebruik gemaakt van een (geleende) iPod Classic, de hoofdtelefoon-aansluiting op mijn computer (RealTek High Definition Audio geluidskaart) en uiteraard mijn hifi-installatie, waar de Spirit One werd aangesloten op een Musical Fidelity X-Can V3 hoofdtelefoonversterker. Ik heb naar zo veel mogelijk verschillende muzieksoorten geluisterd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de prestaties, waartoe de Spirit One in staat is.
Maakt Focal de hooggespannen verwachtingen waar?
Ik kan nu alvast verklappen: ondanks het feit, dat de Spirit One voornamelijk is ontworpen voor “portable” gebruik (iPod/iPhone/iPad, in vliegtuigen, etc.), is hij ook prima te gebruiken aan een hifi-installatie. Het was mijn bedoeling om hoofdzakelijk via de iPod en via mijn computer te luisteren, maar toen ik de hoofdtelefoon op mijn hifi-installatie aansloot, vond ik het resultaat interessant genoeg om langer te blijven luisteren. Veel langer. De Spirit One laat zich uitstekend als pure “hifi”-hoofdtelefoon gebruiken, maar eerlijk gezegd mag dat van een firma als Focal toch wel worden verwacht, nietwaar?

Ten opzichte van het luisteren naar een hifi-installatie met luidsprekers heeft het gebruik van een hoofdtelefoon één groot nadeel: in plaats van een geordend stereobeeld, dat netjes vóór u wordt neergezet door de luidsprekers, lijkt het of het geluid van alle kanten komt. Dat vind ik op den duur vermoeiend. Focal heeft getracht om de Spirit One zodanig te ontwerpen, dat dit effect wordt verminderd en het geluid als het ware “van voren” lijkt te komen. Dat lijkt een bijna onmogelijke opdracht, want uiteindelijk draagt u een hoofdtelefoon op het hoofd, met de luidsprekers bijna tegen de oren. Toch is Focal er aardig in geslaagd om een balans te vinden, die beduidend natuurlijker overkomt dan ik gewend was van hoofdtelefoons. Daardoor kon ik langer genieten, zonder “luistermoeheid”.

Focal_Spirit_One_7Spirit One met iPod
Aangesloten op de iPod Classic bleek al snel, dat de geluidskwaliteit ten opzichte van de standaard oordopjes een flinke stap in de goede richting maakte. De beperkende factoren werden gevormd door de elektronica in de iPod en de mate waarin de muziekbestanden waren gecomprimeerd. De Focal Spirit One was duidelijk de beste schakel in de keten. Omdat ik een iPod van een oudere generatie had geleend, is het goed mogelijk dat de geluidskwaliteit van een modernere iPod beter is, want het schijnt inmiddels ook tot Apple te zijn doorgedrongen dat een betere geluidskwaliteit prettiger is om naar te luisteren.
Ik ben nooit onder de indruk geweest van de weergavekwaliteit van een iPod. Daarom heb ik er geen. Maar dat had u vast al begrepen. Op de geleende iPod Classic heb ik enkele MP3-bestanden van 192, 256 en 320 kbps geladen (alles beneden 192 kbps is kapotgecomprimeerd en het beluisteren niet waard), alsmede enkele bestanden in Apple Lossless en AIFF. De MP3-bestanden klonken met de Spirit One duidelijk gedetailleerder, luchtiger en dynamischer, waarbij de verschillen in compressie duidelijk hoorbaar waren. De echte verrassing waren Aplle Lossless en AIFF, waarbij met name AIFF echt uitblonk. De Focal bedankte voor de betere geluidskwaliteit met een weergave, die niet onderdeed voor CD-kwaliteit. Dynamisch, helder (zonder scherp te worden), ruimtelijk, goed in balans en met een strakke, diepe basweergave. Ik had nooit gedacht, dat ik echt zou kunnen genieten van muziekweergave via een iPod. Tja, hoe minder compressie, hoe beter de geluidskwaliteit. Met een hoofdtelefoon als de Spirit One kunt u daar optimaal van profiteren. En genieten!

Naast de duidelijk superieure geluidskwaliteit van de Spirit One was ook de uitstekende afsluiting van de oorschelpen een positief punt. In tegenstelling tot de standaard oordopjes is er veel minder omgevingsgeluid hoorbaar. Daardoor kan het volume lager staan. Uw trommelvliezen zullen u dankbaar zijn. Bovendien klinkt de muziek meer ontspannen en natuurlijk, wanneer het volume niet op brul-niveau staat. De Spirit One is door alle genoemde eigenschappen een zeer waardevolle upgrade voor de muziekliefhebber, die het uiterste uit z’n iPod/iPhone/iPad wil halen. 1-0 voor Focal.

Spirit One met computer
Aangesloten op mijn computer zorgde de Spirit One voor een “wauw”-effect. Ik wist niet goed wat de geluidskaart, die standaard in mijn computer zit, aan prestaties in huis heeft. De gebruikelijke kleine plastic computerluidsprekertjes van het type “brullende dobbelsteen” zijn ook al geen uitnodiging om eens lekker naar muziek te gaan luisteren. Met de Spirit One werd muziek luisteren via de computer voor het eerst interessant en plezierig. Ik heb aardig wat tijd luisterend doorgebracht, terwijl ik deze tekst typte. Dat was een verrassend aangename ervaring. Uiteraard is ook hier de uiteindelijke geluidskwaliteit afhankelijk van de kwaliteit van de opgeslagen muziekbestanden. Ik heb geluisterd naar FLAC-bestanden met verschillende resoluties (tot maximaal 24bits/96kHz) en ik heb zelfs enkele CD’s in het Plextor PL-X890SA DVD/CD-loopwerk gestopt. De weergave was uiteraard niet te vergelijken met een echte hifi-installatie, maar toch was de kwaliteit ruimschoots goed genoeg om al typend van muziek te genieten. Wel moest ik af en toe even pauzeren, want het nadeel van goed afsluitende oorschelpen is, dat na verloop van tijd broeierige oren kunnen ontstaan. Maar toch: naar muziek luisteren met de Spirit One is echt veel leuker dan te luisteren naar het getik en geklik van het toetsenbord! De Spirit One heeft mij ook op dit punt geheel overtuigd. 2-0 voor Focal.

139792809LL005_Howlin_For_HSpirit One met Hifi installatie
Tenslotte was mijn hifi-installatie aan de beurt. Ik sloot de Spirit One op mijn hoofdtelefoonversterker aan en besloot om eens van alles uit te proberen. Op basis van de eerste twee luister-ervaringen had ik inmiddels flink hoge verwachtingen, waar de Focal ruimschoots aan voldeed. Nu werd pas echt helemaal duidelijk, tot welke klankbeelden de Spirit One in staat is. Het maakte niet uit, welke muziek ik draaide. Dire Straits, The Corrs, Eric Clapton, Bach, Rachmaninov, het kwam allemaal op een prachtige manier tot leven. Het geluidsbeeld was breed, diep, gedetailleerd zonder analytisch of scherp te worden, mooi dynamisch en voorzien van een strak, solide basfundament. Echt een lekker compleet geluid. Ook in “drukke” passages in de muziek bleef het overzicht bewaard en waren de muzikale lijnen prima te volgen, zowel bij rockbands als klassieke orkesten. Pas wanneer het volume echt onbehoorlijk (en onverstandig) ver werd opgeschroefd, trad een zekere verharding in de klank op. Maar dan heb ik het over volumes, die ik slechts zeer kort heb uitgeprobeerd en die volgens mij geen zinnig mens in de praktijk ooit zal opzoeken. Tenzij u graag de gaten in uw trommelvliezen blaast. Het is volgens mij juist een sterk punt van de Spirit One, dat ook bij normale of zelfs relatief lage volumes het klankbeeld gehandhaafd blijft. Door de uitstekende afdichting van de oorschelpen hoeft er dus niet keihard te worden “geblazen”, hetgeen betekent dat met deze hoofdtelefoon langdurig comfortabel geluisterd kan worden. Uw trommelvliezen zullen dat belonen met een langere levensduur. 3-0 voor Focal.

Conclusie
Focal maakt zijn reputatie als hoogwaardig luidsprekerbouwer meer dan waar met deze hoofdtelefoon. En dan te bedenken, dat dit pas de eerste hoofdtelefoon van Focal is! Dat betekent, dat ons nog meer moois te wachten staat. Met deze Spirit One heeft Focal in ieder geval een klinkende 3-0 behaald, zij het met een paar kleine aantekeningetjes van de scheidsrechter.
Dit is een ideale hoofdtelefoon voor iedereen, die het maximale uit zijn muziek wil halen. Het maakt niet uit of die muziek nu uit een iPod/iPhone/iPad, een computer of een hifi-installatie komt. Onthoud wel, dat zelfs deze Focal van een hoop modder geen gebakje kan maken, dus ga voor de hoogste resolutie. De Focal Spirit One geeft alles eerlijk en natuurlijk weer. Stop er mooie muziek in en er komt prachtig geluid uit. Wat wil een mens nog meer?

De opvolger van de Focal Sprit One is de Spirit One S.
Wilt u meer informatie of deze hoofdtelefoon bestellen? Klik dan op deze link.